Home

Nieuws

PPO-advies ArMV in bollen

Lisse - Het PPO Bloembollen, Boomkwerkerij en Fruit heeft eem aantal praktische maatregelen opgesteld voor het de teelt van bolgewassen op percelen die besmet zijn met het Arabis-mozaïekvirus.

Arabis-mozaïekvirus (ArMV) is een virus met een breed scala aan waardplanten. Niet alleen bloembolgewassen, maar ook vaste planten, diverse onkruiden en voedselgewassen zijn vatbaar voor dit virus.

Vanwege de grote schadelijkheid van ArMV bij voedselgewassen als aardbei, framboos, druif en hop stellen diverse ontvangende landen strenge eisen aan de export van bloembollen vanuit Nederland. De strenger wordende exporteisen van China waren in 2007 aanleiding voor het opstarten van een onderzoek door PPO naar de risico’s voor infectie en de verspreiding van ArMV in bloembolgewassen. Bolgewassen als bijvoorbeeld tulp, gladiool en Zantedeschia kunnen relatief eenvoudig geïnfecteerd raken met ArMV.

Het onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat niet alle vatbare gewassen eenvoudig geïnfecteerd raken met ArMV wanneer deze op virulente grond worden geteeld. Geen, of relatief weinig infectie met ArMV is waargenomen voor vatbare gewassen als Dahlia, Hollandse Iris, narcis en lelie.

Op basis van deze resultaten is een analyse gemaakt van de meerjarenrisico’s voor de bollenteelt op infectieuze percelen. Deze analyse heeft uiteindelijk geleid tot een aantal van praktische maatregelen waarmee enerzijds infectie van een virusvrij gewas voorkomen moet kunnen worden en anderzijds reeds bestaande infecties in een partij niet verder zullen toenemen.

Zo is bij de teelt van een vatbaar bolgewas infectie met ArMV te voorkomen wanneer de teler aandacht besteedt aan de keuze van percelen, het gebruikte uitgangsmateriaal en onkruid. Er zijn volgens het PPO diverse mogelijkheden om de risico’s op ArMV-infectie in te schatten en hierop te anticiperen.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.