Home

Nieuws 179 x bekeken

PPE wil meer bevoegdheden bij calamiteiten

Zoetermeer – Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) werkt aan een nieuwe verordening om bij bepaalde calamiteiten dwingend op te kunnen treden.

De verordening moet de productschapsvoorzitter bevoegdheden geven om in belangrijke gevallen verplichte maatregelen op te kunnen leggen.

Henk Hulsbergen, lid van de adviescommissie gezondheidszorg van het PPE, noemt als voorbeeld de uitbraak van H6-virus vorig jaar in Friesland. ”De overheid stelde in dat geval geen maatregelen in en zegt, sector doe het zelf maar. als PPE zouden we dan meer mogelijkheden willen hebben om de problemen op te lossen.” De nieuwe verordening moet mogelijkheden scheppen om ophokplicht in te stellen, verplichte screening voor bedrijven in een kring rond een besmet bedrijf of een vaccinatieplicht. Ook ruimen in overleg met de pluimveehouder zou mogelijk moeten worden.
Hulsbergen verwacht dat de nieuwe verordening in de loop van volgend jaar van kracht kan worden.

Gisteren (woensdag) werd ook bekend dat het PPE op eigen initiatief bloedonderzoek heeft uit laten voeren op vogelpest H7N1 bij 20 pluimveebedrijven in de gemeente Putten. Dit gebeurde met vrijwillige medewerking van de betrokken pluimveehouders.

Het onderzoek werd uitgevoerd nadat in februari en maart twee vlak bij elkaar liggende bedrijven serologisch positief werden bevonden op H7-virus. Het pluimvee op de bedrijven vertoonde nauwelijks ziekteverschijnselen en levend virus werd ook niet gevonden na uitgebreid onderzoek.
De nieuwe verordening zou zo’n screening verplicht op kunnen leggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.