Home

Nieuws

Overgangstermijn verrijkte kooi tot 2021

Den Haag – De overgangstermijn voor pluimveehouders met verrijkte kooien blijft gelden tot 1 januari 2021.

Volgens het ministerie is de periode tot 2021 een realistische periode voor afschrijving van de verrijkte kooien. Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw wil daarom geen stimulerings- of saneringsregeling voor de pluimveehouders met verrijkte kooien. Dat schrijft Bleker in een brief aan de Tweede Kamer.

Bleker gaat de naleving van het verbod op traditionele kooihuisvesting per 1 januari 2012 strikt controleren. Hij heeft ook andere lidstaten gevraagd de naleving hiervan strikt te controleren.

Het houden van leghennen in legbatterijen is per 1 januari 2012 in heel Europa verboden. Ook de handel in eieren uit kooihuisvesting wordt verboden. Vanaf 1 januari 2012 mogen eieren met een code 3 (kooiei) alleen afkomstig zijn van stallen met verrijkte kooien of koloniehuisvesting. In Nederland wordt dit gecontroleerd door de VWA en het Controlebureau voor Pluimvee, Eieren en Eiproducten. In de handhaving wordt gebruik gemaakt van strafrecht en bestuursrecht.

In Nederland zijn dertig bedrijven met verrijkte of te verrijken kooien. Vijf van deze bedrijven hebben daarnaast hennen in scharrelhuisvesting.

Of registreer je om te kunnen reageren.