Home

Nieuws 162 x bekeken

Overeenstemming Frankrijk en Nederland over nieuw GLB

Parijs - Nederland en Frankrijk zijn het in grote lijnen eens over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Dat is de conclusie die staatssecretaris Henk Bleker trekt na overleg dindsdagochtend met zijn Franse collega Bruno Le Maire.

In de eerste plaats is er overeenstemming over het totale budget. Dat moet na 2013 nominaal gelijk blijven. Dus geen korting op het GLB, maar ook geen correctie voor inflatie. Verder blijft de zogenoemde eerste pijler de belangrijkste pijler ook in het nieuwe GLB. Een ‘sterk en belangrijk onderdeel’, aldus Bleker.

In de derde plaats vinden beide bewindspersonen dat legimitatie van het landbouwbudget moet komen uit de koppeling van directe betalingen aan groene prestaties: Biodiversiteit, natuur en landschap en verduurzaming van de productie en innovatie. Daarbij moet er ruimte voor de lidstaten blijven om een deel van de eerste pijler naar eigen inzicht te verdelen via de zogenoemde artikel 68-bepaling.

Bleker noemt het belangrijk om van Frankrijk te horen dat groene prestaties een grotere rol moeten spelen. Voor het nieuwe GLB vindt ook Frankrijk dat voor het ontvangen van landbouwsteun uit Brussel na 2013 meer nodig is dan het produceren van voedsel.

Over een ander heikel punt worden nog geen uitspraken gedaan. Dat betreft de verdeling van het totale budget tussen de ‘oude’en ‘nieuwe’ EU-lidstaten. Zowel Frankrijk als Nederland streven eerst naar eensgezindheid over het totale budget en het systeem. Is dat gelukt, dan wordt er verder onderhandeld over de verdeling van het miljardenbudget over de lidstaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.