Home

Nieuws 232 x bekeken

Orders uit Spanje en Duitsland afgezegd om E.coli

Doetinchem – Angst voor besmetting met de Ehec-bacterie (een E.coli-variant) zorgt voor het wegvallen van Duitse groenteorders in Nederland, Duitsland en vooral Spanje.

De Nederlandse groentensector voerde gisteren crisisoverleg over de ontstane situatie en besloot tot extra controle op E.coli-bacteriën. De sector laat de financiering hiervan via het Productschap Tuinbouw (PT) lopen.

Handelsbedrijven constateren vrees bij Duitse supermarkten die nu extra garanties vragen wat betreft E.coli. Ook zijn orders afgezegd, maar er zijn ook andere signalen sinds het spoor naar Spaanse komkommers leidde. ”We horen ook dat Spaanse komkommers nu massaal ingeruild worden voor Nederlandse”, zegt een PT-woordvoerder.

De prijs voor Nederlandse komkommers bleef gisteren stabiel. Het Spaanse komkommerseizoen loopt ten einde. Het exportvolume naar Duitsland is met crica 5 tot 7 miljoen kilo een vijfde van het hoogseizoen. In Spanje is het nieuws hard aangekomen, zegt Jan van der Blom, van de Spaanse telerskoepel Coexphal. Vandaag overlegt de Spaanse overheid met de sector. Ook in Spanje is de controle opgevoerd.

De Ehec-bacterie veroorzaakt sinds het midden van deze maand problemen in Duitsland. Tot dusver zijn alles bij elkaar zo’n zeshonderd infectiegevallen geregistreerd, 140 mensen zijn ernstig ziek van geworden en het aantal doden dat met zekerheid aan Ehec wordt toegeschreven is sinds woensdag opgelopen van één naar minstens drie. Sommige instanties menen dat al vijf mensen zijn overleden aan de agressieve bacteriële maag- en darminfectie.

De Ehec-bacterie bleek donderdag ook in onder meer Denemarken te hebben toegeslagen. Minstens één persoon is opgenomen in het academisch ziekenhuis in Aarhus. Van nog drie andere patiënten staat nog niet vast of Ehec verantwoordelijk is. Alle vier patiënten waren kort tevoren in Noord-Duitsland geweest. Volgens het rijksseruminstituut in Kopenhagen zijn in heel Denemarken tussen de 5 en 10 mogelijk met de bacterie besmette mensen opgenomen in het ziekenhuis. In Nederland is inmiddels een ziektegeval gemeld als gevolg van de besmetting met Ehec.

Of registreer je om te kunnen reageren.