Home

Nieuws 6 reacties

'Oprukkende landbouw veroorzaakt zware milieuschade in Bolivia'

La Paz - Het inpalmen van natuurgebied voor landbouw veroorzaakt al veertig jaar zware milieuschade, en nog steeds gaat dit proces door, zegt bioloog Marco Ribera, onderzoekscoördinator van de Liga voor de Verdediging van het Milieu.

"Steeds meer ecoregio's, ecosystemen en natuurlijke gemeenschappen in dit land bevinden zich in kritieke toestand als gevolg van de oprukkende landbouw en veeteelt, het extensieve platbranden van onkruid, de vervuiling op grote schaal en de megaprojecten (waterkrachtcentrales en wegen)", zegt Marco Ribera.

Regio's waar volgens Ribera zware milieuschade dreigt zijn onder meer het Nationaal Park Amboró, een subtropisch bos met een zeer grote diversiteit aan ecosystemen in het oostelijke departement Santa Cruz, en het aanpalende Nationaal Park Carrasco, in het centrale departement Cochabamba.

De Boliviaanse economie wordt sinds de tweede helft van de jaren tachtig gekenmerkt door een intense landbouwactiviteit, met de sojateelt als motor. De soja-uitvoer leverde vorig jaar bijna 400 miljoen euro op, na gas en mineralen het belangrijkste exportproduct van het land. Ook de oprukkende cocateelt brengt natuurgebieden grote schade toe, zegt Ribera.

In 1995 kwam 80.000 tot 168.000 hectare per jaar voor ontbossing in aanmerking in Bolivia. Volgens recent onderzoek van Zulma Villegas en José Martínez werd de laatste jaren soms tot 500.000 hectare per jaar ontbost.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Valt ook Bolivia net als alle moderne gebieden met vooruitgang ten prooi aan milieu schade en terug lopende flora en fauna? De vraag die de mensheid zich maar niet durft te stellen, hij zou te confronterend zijn is is het maximale aantal mensen op de aardbol niet al lang overschreden? Is het streef getal van 9 miljard niet te hoog gegrepen als we de aarde geen geweld willen aandoen?

 • no-profile-image

  Helemaal mee eens beste Han. Naar mijn overtuiging zijn een half miljard mensen het maximum wat onze moeder aarde kan verdragen. Ik ben geen extremist, maar zonder erg veel antropogeen kommer en kwel zal een noodzakelijk herstel niet kunnen plaatsvinden. Gelukkig hoeven wij dat niet zelf te doen. Moeder Natuur zorgt op termijn voor de broodnodige opschoning Wij moeten gewoon een stapje terug doen en haar de noodzakelijke kluis laten klaren. Dan valt er over een tijdje weer gezond, fris en monter adem te halen in een Shell, Rabo en EU-vrije wereld zonder imbeciel-machtswellustige politici!

 • no-profile-image

  Als alle mensen die er nu zijn op de aarde het zelfde welvaartspeil zouden hebben als de welvarende landen nu. Dan kan de aarde al niet meer volgen om te zorgen voor goede voeding,voldoende grondstoffen en brandstoffen.

 • no-profile-image

  3 jaar geleden ben ik ten oosten van Santa Cruz, Bolivia geweest. Erg pijnlijk om te zien wat de vooruitgang teweeg brengt.
  Er worden daar nogal wat wegen aangelegd, wat betekend dat in de hele omgeving van zo`n weg alle mooie bomen gekapt worden, omdat er ineens transport mogelijk is. Overigens ben ik het helemaal eens met de reacties hieronder. Er zijn gewoon veel te veel mensen op deze aarde.....

 • no-profile-image

  Het zijn niet alleen MOOIE bomen Johan, maar ze zijn ook broodnodig als leverancier van onze levensadem: zuurstof! Alleen al daarom zou de oorlog verklaard moeten worden aan de grootschalige houtkappers a la Bruynzeel. Want zélfs als er op aarde nog 'maar' een half miljard mensen over zijn, houden die de noodzaak om frisse zuurstofrijke lucht in te ademen.

 • no-profile-image

  bomen leveren maar een klein deel van de zuurstof op aarde,het meeste komt van algen.
  gewas groei leverd ook zuurstof.
  En kan Bruynzeel het helpen dat wij zoveel spullen weg sodemieteren en weer snel iets mooiers kopen,terwijl het oude nog bruikbaar is.
  We werken er allemaal aan mee,en gun bolivia dan ook een beetje welvaart,de aarde gaat toch wel een keer naar de bliksem.
  en van mooie bomen kan geen mens leven.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.