Home

Nieuws 176 x bekeken

Oproep aan G20 om voedselreserves op te bouwen

Genève - Voedselexperts pleiten in een rapport voor de G20 voor hervorming van beleid voor biobrandstoffen, het opbouwen van strategische voorraden en internationale regels tegen het tegenhouden van exportrestricties.

Alleen zo kan de beweeglijkheid uit de markt voor grondstoffen gehaald worden. De experts komen van 10 internationale organisaties waaronder de wereldvoedselorganisatie FAO en de Oeso.

De experts wijzen op het verband tussen hoge maisprijzen en biobrandstoffenbeleid. De Amerikaanse regering wil die steun overigens reeds afbouwen. De experts roepen het World Food Programme (van de VN, gefinancierd door vooral de VS) op om voor het einde van 2011 te komen met een gedetailleerd plan voor een kosten-effectieve en relatief kleine voorraad voedselgewassen.

Het belang van tegengaan van exportrestricties wordt nog eens onderstreept door een artikel in The Financial Times, aldus de auteurs. Daarin stond dat het handelshuis Glencore vorig jaar een forse winst pakte toen het wedde op een exportverbod op tarwe door Rusland.

Of registreer je om te kunnen reageren.