Home

Nieuws 196 x bekeken

Onduidelijkheid over voorraad Conference

Leuven - Bij veel partijen in de fruitmarkt is onduidelijkheid over de actuele voorraad Conference. Dat blijkt uit een rondgang.

Het Productschap Tuinbouw publiceerde cijfers waaruit blijkt dat de voorraad in Nederland op 1 mei 39.000 ton is tegen 43.000 ton in 2010 in mei. De Telersvereniging Conference gaat echter uit van een grotere voorraad. Dat baseert de vereniging op een enquête onder 200 leden. “Wij gaan uit van een lichte plus in de voorraad ten opzichte van 2010”, zegt afzetcoach Dick Lagerweij.
Inzicht in de Belgische voorraadcijfers is nog lastiger te krijgen. Actuele cijfers publiceert de veilingkoepel VBT niet meer. Het is niet in het belang van de veilingen en dus de telers, laat VBT weten. Via de internationale appelorganisatie WAPA zijn wel Belgische voorraadcijfers van april beschikbaar. Belgische veilingen hadden toen ruim 50.000 ton op voorraad, bijna een kwart meer dan 2010. “Dat is oude koek”, zegt Lagerweij. “Die cijfers zijn zes weken oud.”

Een juist inzicht in de voorraadcijfers is cruciaal, denkt de telersvereniging. “Stel dat Nederland en België samen nog 90.000 ton op voorraad hebben en de markt heeft ruimte voor 80.000 ton in de komende twee maanden, dan legt dat een druk op de prijs.”

Of registreer je om te kunnen reageren.