Home

Nieuws 266 x bekeken

Onderzoek aardwarmte voor cluster van 160 hectare

Naaldwijk – Een cluster van 24 glastuinbouwbedrijven met in totaal 160 hectare glas gaat met de gemeente Westland en energie- en afvalverwerkingsbedrijf HVC uit Alkmaar onderzoeken of het haalbaar is collectief aardwarmte toe te passen.

De partijen tekenen hiertoe vrijdag een intentieverklaring.

De 24 bedrijven komen uit de regio’s van Hoek van Holland en ’s-Gravenzande. Ze noemen het project uniek, vooral omdat het aantal betrokken hectares veel groter is dan gewoonlijk. Normaal gaan individuele glastuinbouwbedrijven met hooguit 20 hectare aan de slag met aardwarmte.

Concreet laten de partijen de geologische ondergrond nader onderzoeken. Er is eerder een onderzoek gedaan, maar dit onderzoek zal gedetailleerder zijn, aldus een woordvoerder van de gemeente Westland. Daarnaast wordt een haalbaarheidsstudie gedaan naar het aanleggen van een warmtenetwerk. De kosten, 120.000 euro. worden door de gemeente, HVC en tuinders gelijk gedeeld.

De bedoeling is dat de 24 bedrijven profiteren van één of enkele putten. De kans is volgens de woordvoerder aanwezig dat meer tuinbouwbedrijven zich nu zullen melden voor het onderzoeken van een ”aardwarmtenetwerk.” De gemeente neemt een coördinerende rol op zich, helpt ondernemers bij de aanvraag van subsidies, en zegt zich in te zetten voor een zo vlot mogelijke vergunningverlening.

HVC is eigendom van 52 aandeelhoudende gemeenten en vijf waterschappen. De gemeente Westland is de grootste tuinbouwgemeente van Nederland. Er staat ruim 2.400 hectare aan kassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.