Home

Nieuws

'Nutreco bereidt bod voor op Provimi'

Amersfoort - Nutreco bereidt een bod voor op branchegenoot Provimi. Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van anonieme bronnen. Het veevoerbedrijf zelf weigert elk commentaar.

Volgens de Rabobank kan het samengaan tot 45 miljoen euro aan synergievoordelen opleveren per jaar. Het nieuws is gezien de positie van beiden verre van ongeloofwaardig.

In 2002 en 2007 keek Nutreco ook naar overname van Provimi. In beide gevallen deden private-equity-huizen een beter bod. Nu wil de Franse eigenaar Permira, na een gedeeltelijke herstructurering van Provimi, het bedrijf met winst doorverkopen. Provimi verkocht zowel de visvoer- en huisdiervoeractiviteiten en legt zich toe op premixen en speciaalvoer.

Nutreco is een beursgenoteerde onderneming die vorig jaar een omzet realiseerde van 4,9 miljard euro. Nutreco is de houdstermaatschappij voor bedrijven als Hendrix UTD (mengvoer), Trouw Nutrition (premixen) en Skretting (visvoer). Mengvoer is nog het grootste deel van de omzet. Het bedrijf richt zich voor de afzet van mengvoer op afzet in Europa, en wil met producten met meer toegevoegde waarde in Zuid-Amerika en Azië groeien.

Het vanuit Rotterdam geleide Provimi verliet enige tijd geleden juist de beurs en realiseerde in 2010 een omzet van 1,6 miljard euro. Provimi staat vooral sterk in de ontwikkeling en vermarkting van speciaalvoer en premixen met toegevoegde waarde. De onderneming is marktleider in Brazilië en heeft een sterke positie in landen als China en Vietnam.

Nu al dragen opkomende economieën 43 procent bij aan de omzet van Provimi. Topman Ton van der Laan zei in maart dit percentage te willen doen groeien tot 50 procent. Nutreco geldt na Cargill als de grootste veevoerproducent ter wereld, maar het betreft een nog wereldwijd versnipperde markt. In februari claimde Nutreco een oorlogskas van circa 500 miljoen euro te hebben voor overnames. Nutreco zal bij een overname dus gebruik moeten maken van een consortium aan banken.

Of registreer je om te kunnen reageren.