Home

Nieuws 330 x bekeken

Noorse boeren krijgen 10 procent meer subsidie

Oslo – Noorse boeren krijgen van de regering een ‘loonsverhoging’ van ruim 10 procent.

Dat is de uitkomst van een akkoord tussen de boerenbonden en de landbouwminister, die jaarlijks overleggen over de landbouwbegroting. Die wordt nu verhoogd met omgerekend 170 miljoen euro, voor subsidies en voor prijsondersteuning van in Noorwegen geteelde producten. Per fulltime ondernemer betekent dat een extraatje van ruim 3.100 euro.

Voor de consument betekent het akkoord dat voedsel volgens landbouwbewindsman Lars Peder Brekk 0,7 procent duurder wordt.

De bonden hadden voorafgaande aan de onderhandelingen overigens het dubbele geëist. Eén van de twee organisaties sluit zich daarom formeel niet aan bij het akkoord.

Noorwegen is geen lid van de EU, maar is wel partner in de Europese Economische Ruimte (de EU plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein). Niettemin voert het een eigen landbouwsubsidiebeleid los van Brussel.

Of registreer je om te kunnen reageren.