Home

Nieuws 313 x bekeken

Nieuw concept gewasbescherming

Doetinchem - Voor moderne grootschalige teeltbedrijven met veel automatisering is een aangepaste aanpak gewenst om ziekten en plagen goed te kunnen blijven beheersen.

Er gaat een nieuw grensoverschrijdend onderzoek van start, onder de naam ‘Gezonde kas’, om op een innovatieve manier ziekten en plagen te beheersen op grote bedrijven. Een consortium van tien onderzoeksinstellingen en 22 bedrijven uit de Duits-Nederlandse grensregio gaat voor 10 miljoen euro een geavanceerd monitoringsysteem opzetten, op grond waarvan acties tegen ziekteverwekkers en plagen genomen kunnen worden.

Daartoe zullen er karretjes met meetapparatuur tussen het gewas door gaan rijden. Eerst kan bijvoorbeeld globaal met een fotosynthesemeting vastgesteld worden of het gewas ergens stress vertoond, waarna op die plek een nauwkeuriger test met meer specifieke detectie-apparatuur uitgevoerd kan worden.

Deze monitoring moet een advies opleveren, aan de hand waarvan een (lokale) precisiebestrijding valt uit te voeren met robots.

Veel deelsystemen voor bovengenoemd management-systeem zijn nu al beschikbaar, maar nog niet elkaar versterkend bijeen gebracht in één combinatiesysteem. Doel is om met minder chemische middelen en minder met arbeid effectievere gewasbescherming te kunnen realiseren.

Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.