Home

Nieuws

'Niet blindvaren op overstag gaan Kamp'

Breda - Tuinders moeten niet teveel hoop hebben dat minister Kamp overstag gaat en het vergunningenbeleid voor Roemenen en Bulgaren versoepelt.

Het is beter om zo snel mogelijk nieuwe mensen te werven. Dat adviseert John Jorissen, manager personeelszaken bij Abab accountants aan telers die te maken hebben met arbeidsuitval van Bulgaren en Roemenen. Het bedrijf heeft veel aardbeien- en bomentelers in het klantenbestand.

Jorissen erkent dat veel ondernemers direct hinder ondervinden van het aangescherpte vergunningenbeleid van Kamp. "Men veronderstelde bij het opstarten van de dossiers voor het nieuwe seizoen, dat de invulling van personeel op dezelfde manier zou kunnen gebeuren."

Het aanvullen van het arbeidsbestand zal kostenverhogend gaan werken, weet Abab. Jorissen schat in dat werkgevers vooral geld verliezen door een lagere productiviteit van nieuwe werknemers.
Volgens de accountant komen vooral bedrijven in de problemen die volledig aangewezen waren op Roemeens of Bulgaars personeel. "Zij moeten een heel nieuw team vormen, wat veel energie en tijd kost."

Er zijn ook ondernemers die vier groepen aan het werk hadden op hun bedrijf, huisvrouwen, scholieren, Polen en Roemenen. "Als daar groepje wegvalt, is dat nog redelijk op te vullen", aldus Jorissen, bijvoorbeeld door overblijvend personeel via het eigen netwerk nieuwe medewerkers te laten werven.

Jorissen adviseert ondernemers om voldoende extra personeel te werven, om zo voorlopig het gat op te vullen. Volgens de personeelsmanager is dat de enige manier om de bedrijfsactiviteit overeind te houden. Hij waarschuwt voor een teveel afwachtende houding van telers die hopen verhaal te kunnen halen met een kort geding. "De Roemenen zullen ook niet blijven wachten."

Of registreer je om te kunnen reageren.