Home

Nieuws

Nestlé-topman spreekt zich uit tegen biobrandstoffen

Bazel - Nestlé wil toenemend geen levensmiddelenconcern zijn, maar een gezondheidsconcern. Dat heeft Nestlé-voorzitter Peter Brabeck-Letmathe gezegd in een interview met de Zwitserse Sonntagzeitung. De topman pleit in het interview ook voor het afschaffen voor steun aan biobrandstoffen en voor aandacht voor watergebruik in plaats van klimaatverandering.

Volgens Brabeck-Letmathe volstaat het produceren van voeding niet langer, maar moet Nestlé zich als duurzaam bedrijf richten op het gezonder maken van mensen. Nestlé richt zich steeds meer op “harde innovatie”, waarbij voedsel en niet de marketing wordt verbeterd.

Brabeck-Letmathe zet zich tevens in voor de Ronde Tafel van Industriëlen. Sprekend vanuit deze organisatie stelt de Zwitser dat de steun voor biobrandstoffen op basis van mais, suiker, koolzaad en palmolie moet worden afgeschaft. Volgens Brabeck-Letmathe is er nog maar beperkt bewijs voor menselijke invloed op klimaatverandering. “Er zijn slechts modellen.”

Brabeck-Letmathe zegt dat steun voor biobrandstoffen vooral een product zijn van dreigende handelsakkoorden die dwingen tot de afbouw van “ouderwetse” steun aan de landbouw. Overheden willen boeren blijven ondersteunen, en wanneer duurzaamheid in de discussie wordt ingebracht, is plotseling veel meer toegestaan.

Brabeck-Letmathe vindt water een belangrijker onderwerp dan klimaatverandering of zelfs het nucleaire vraagstuk. Hij wijst erop dat voor de productie van het voedsel voor een vegetariër in India maar 2600 liter water is op jaarbasis, tegen 6500 liter per dag voor een steakliefhebbende Texaan.

Brabeck-Letmathe is 66 jaar oud maar wil nog zes jaar doorgaan als voorzitter. Nestlé kent een maximumleeftijd voor werknemers van 72 jaar.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.