Home

Nieuws

'NMA moet gasprijzen blijvend jaarlijks onderzoeken'

Den Haag - De Nederlandse mededingingsautoriteit (NMA) moet doorgaan met het jaarlijks onderzoeken van de gasprijzen.

Dat zeggen het Productschap Tuinbouw en LTO Glaskracht Nederland in reactie op een uitspraak van de NMA. Die concludeerde woensdag dat de prijzen die GasTerra in 2008 en 2009 rekende niet excessief waren. De NMA doet de uitspraak op basis van onderzoek dat ze uitbesteedde aan het Londense consultancybureau Frontier Economics.

Het Productschap Tuinbouw en LTO Glaskracht Nederland dienden in 2006 een klacht in over de werking van de gasmarkt. De NMA publiceerde eind 2008 reeds een rapport over eventueel misbruik van GasTerra in het jaar 2007. De NMA liet voor een completer beeld ook 2008 en 2009 onderzoeken. Energiedeskundige Piet Broekharst van het Productschap Tuinbouw zegt al weinig hoop te hebben gehad op een andere uitspraak. "De onderzoeksmethode van Frontier Economics kan nauwelijks leiden tot een andere conclusie."

Belangrijkste probleem vindt Broekharst de onderzochte periode. "Frontier Economics kijkt naar de gemiddelde prijs over een langere periode, en kijkt niet naar incidentele scherpe prijsstijgingen." Volgens Broekhorst berekende GasTerra in 2006 stijgingen van de olieprijs sneller door dan dalingen. Die koppeling is overigens inmiddels al zo goed als verdwenen.

Hoewel Broekharst verdere juridische stappen niet uitsluit, vindt Broekharst dat op zichzelf al veel bereikt is sinds 2006. "Onze klacht is aanleiding geweest voor de NMA om niet alleen naar het gereguleerde deel van de markt, de netwerktarieven, te kijken. Nu houdt men ook het vrije gedeelte in de gaten, de spotmarkt."

Of registreer je om te kunnen reageren.