Home

Nieuws 174 x bekeken

Mogelijk volgende week weer pluimveeproducten naar Rusland

Zoetermeer - Rusland is bereid om het verbod op de import van pluimvee en pluimveeproducten uit Nederland deels op te schorten. Dat meldt het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) naar aanleiding van een gesprek tussen de Nederlandse Chief Veterinary Officer (CVO) met haar Russische collega.

Uit het gesprek zou zijn gebleken dat Rusland bereid is over te gaan naar regionalisering. De verwachting is dat de formaliteiten om dit mogelijk te maken begin volgende week zijn afgerond. Het is nog niet bekend uit welk gebied Rusland voorlopig geen producten wil ontvangen.

Na de uitbraak van vogelgriep (Aviaire influenza) in Kootwijkerbroek hebben diverse landen buiten de Europese Unie de import van Nederlands pluimvee en pluimveeproducten stilgelegd. Van die landen is Rusland de belangrijkste markt voor de Nederlandse exporteurs. Normaliter gaan volgens het PPE wekelijks ongeveer drie miljoen broedeieren en zo’n 250.000 eendagskuiken naar Rusland.

Gisteren werd bekend dat ook op een pluimveebedrijf in Duitse Rietberg Aviaire influenza van het type H7 is vastgesteld. Het bedrijf met 20.000 vleeskuikenouderdieren van drie verschillende leeftijden is geruimd. Naar verachting wordt vandaag bekend gemaakt of het om een laag of hoog pathogene variant gaat. Er is vooralsnog een beperkingsgebied ingesteld van 1 kilometer rond het besmette bedrijf. In dat beperkingsgebied liggen 13 adressen met pluimvee, die samen zo’n 600 stuks pluimvee houden. Binnen een straal van 3 kilometer rondom het besmette bedrijf liggen enkele grotere pluimveebedrijven waaronder één met 200.000 vleeskuikens.

Of registreer je om te kunnen reageren.