Home

Nieuws

Mogelijk nieuwe maatregelen tegen droogte

Den Haag - Hoewel er deze week iets meer regen valt, zijn er nog wel nieuwe maatregelen nodig tegen de droogte.

Rijkswaterstaat en de waterschappen overleggen dagelijks met elkaar hierover, zo heeft staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) dinsdag laten weten.

De buien die gaan vallen, zijn niet voldoende om de neerslagtekorten weg te werken. De rivierafvoeren en grondwaterstanden nemen langzaam verder af, aldus Atsma. Hij houdt rekening met maatregelen die gevolgen kunnen hebben voor de scheepvaart. Donderdag komt de Landelijke Commissie Waterverdeling weer bij elkaar.

In sommige waterschappen zijn er al beregeningsverboden voor boeren en worden dijken extra gecontroleerd. Omdat de waterstand op sommige plekken erg laag is, moeten schippers zich daar al aanpassen. Zo mogen zij in vijf bochten in de IJssel elkaar niet inhalen. Alleen kleine schepen mogen dat wel. Ook zijn schepen minder zwaar beladen, zodat er meer nodig zijn. Dat leidt tot drukte op de Twentekanalen en langere wachttijden bij de sluizen Eefde en Delden. De bedieningstijden zijn inmiddels aangepast om de drukte op te vangen, aldus Atsma.

De staatssecretaris vindt de vroege droogte dit jaar niet uitzonderlijk, maar verwacht wel dat Nederland in de toekomst vaker met droogte te maken krijgt door warmere en drogere zomers. Daarom kijkt de overheid nu al naar het Deltaprogramma naar mogelijke maatregelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.