Home

Nieuws 246 x bekeken

Minder mineraaloverschot uit landbouw

Den Haag – Het stikstof- en fosfaatoverschot uit de landbouw neemt af. Hierdoor komen de mineralendoelen die het ministerie van ELI heeft gesteld binnen bereik.

Dit meldt het CBS in het onlangs verschenen rapport ’Green Growth in the Netherlands’.

In 2008 bedroegen de mineralenoverschotten in de landbouw 388 miljoen kilo stikstof en 22 miljoen kilo fosfor, Dat is een daling van respectievelijk 53 en 77 procent ten opzichte van de waardes in 1986. Ten ten opzichte van 2007 is dit een daling van circa 4 procent voor stikstof en ruim 20 procent voor fosfor.

De daling komt voornamelijk door minder gebruik van kunstmest. Het rapport meldt dat de waarden van stikstof en fosfor nog wel steeds boven gestelde doelen liggen. Nederland heeft ook de hoogste waardes in the Europese Unie.

Het doel voor stikstof in 2013 is 360 miljoen kg en voor fosfaat in 2010 55 miljoen kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.