Home

Nieuws 539 x bekeken

Mevius: verbod op preventief gebruik antibiotica

Noordwijk – De veehouderij krijgt binnen afzienbare tijd te maken met een verbod op het preventief gebruik van antibiotica.

Het gebruik van colastines, die ook bij mensen worden toegepast, zal snel helemaal worden verboden.

Deze inschatting sprak veterinair en microbioloog Dik Mevius uit op een internationaal kalfsvleescongres in Noordwijk.

Mevius is naast wetenschapper ook adviseur over het gebruik van antibiotica in de dierhouderij als lid van de Stichting Diereneesmiddelenautoriteit (SDA) en als adviserend wetenschapper bij de Europese voedselautoriteit Efsa.

Volgens Mevius is de vleeskalverhouderij nu goed voor 10 tot 15 procent van het jaarlijkse antibioticagebruik in de veehouderij. 90 procent van deze antibiotica worden oraal en (dus) generiek toegediend. De tot nu toe bereikte reductie van het gebruik met 22 procent komt vooral door reductie in het gebruik van ’oude’ middelen. Een beperking van het gebruik van derde en vierde generatie middelen en middelen voor ook humaan gebruik is nog vrijwel niet gerealiseerd.

De diergeneesmiddelenindustrie zegt overigens niet bang te zijn voor beperkingen op de toepassing van orale en/of generieke middelen. Veel bedrijven hebben al nieuwe middelen klaar staan die gevaccineerd moeten worden, dus veelal individueel moeten worden toegediend, en die gericht werken, bijvoorbeeld alleen in de longen of darmen. Ook gaat het daarbij om middelen die alleen bij dieren worden ingezet. Deze middelen worden vanuit kostenoogpunt nu nog niet gebruikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.