Home

Nieuws 232 x bekeken

Meteovista: tot in juli blijft het kurkdroog

Zeist - Het blijft zeker tot in juli droog. Deze conclusie trekt weerbedrijf Meteovista uit verschillende seizoensmodellen en statistische gegevens.

Volgens klimaatanalist Rolf Schuttenhelm van Meteovista zal de neerslag in de tweede helft van 2011 het grote neerslagtekort dat er nu al is niet goed kunnen maken. "Ik verwacht dat in juli en augustus de neerslag herstelt naar een gemiddeld niveau. Daarmee wordt het absolute droogterecord van 1976 waarschijnlijk niet gebroken.”

Een trend die de klimaatanalist ziet is dat het voorjaar zonniger en droger wordt en het tweede deel van de zomer, vanaf half juli, steeds natter. Juni wordt ook steeds warmer. De oorzaak daarvan is dat de grond dan is uitgedroogd en er geen verdamping meer is. „Vooral de droogte in het voorjaar is een groot probleem voor de landbouw. Bovendien kunnen stortbuien in augustus het oogsten belemmeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.