Home

Nieuws

Meigras niet al in april gekuild

Doetinchem – Ondanks of waarschijnlijk juist door het standvastige, mooie weer hebben veehouders niet extreem vroeg ingekuild.

Uit een belronde door Boerderij langs loonbedrijven blijkt dat er in april wel een begin is gemaakt met de grasoogst, maar nog niet volop gekuild. Voerleveranciers raadden af om vroeg te maaien vanwege tegenvallende opbrengst en het gebrek aan structuur.

Voor de paasdagen is slechts incidenteel gemaaid. Door het mooie weer besloten veehouders soms gras dat anders als groenbemester zou zijn ondergewerkt voor mais, toch te oogsten. Ook voertekort was soms een reden om al de eerste percelen voor de rest uit te maaien. Anderen maaiden nieuw ingezaaide of doorgezaaide percelen bewust vroeg om te voorkomen dat de jonge plant lijdt onder een zware snede of dat het jonge gras te veel lijdt onder de concurrentie van de bestaande zode.

Tijdens en direct na de paasdagen kwam ook reguliere oogst voorzichtig op gang. Regionaal zijn er wel duidelijk verschillen. Tot Koninginnedag was er in het zuiden van het land, de Flevopolder en Noord-Holland meer gemaaid dan in het midden en oosten van Nederland. In de regio boven Zwolle was zelfs nog nauwelijks gemaaid.

De eerste dagen van mei staan wel in het teken van grasoogst. Afgeleid uit de planning van de loonbedrijven wordt de grote slag namelijk dezer dagen gemaakt. Door de gunstige weersvoorspellingen verwachten loonwerkers deze arbeidspiek goed aan te kunnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.