Home

Nieuws

Meer samenwerking bij bestrijding natuurbrand

Den Haag - De natuurbrandthermometer, een waarschuwingssysteem voor natuurbranden, wordt landelijk ingevoerd en zal ook overal op dezelfde manier gebruikt gaan worden.

De brandweer gaat beter vastleggen hoe vaak branden in bossen en duinen voorkomen en hoe ernstig ze zijn. Verder moeten overheden, brandweer en andere partijen beter gaan samenwerken.

Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) maandag aan de Tweede Kamer geschreven in reactie op een rapport van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid. Daarin stond dat bij de bestrijding van natuurbranden samenwerking tussen alle betrokkenen tekortschiet. De voorbereiding is niet goed en de levering van materieel is niet goed geregeld.

Van de regio's die de inspectie onderzocht ging het alleen in Gelderland echt goed. De nieuwe aanpak van deze provincie om natuurbranden te voorkomen, gaat als voorbeeld voor het hele land gelden. Het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV) ontwikkelt een model dat geschikt is voor gebruik in meldkamers.

Verder moet nog duidelijker worden hoe de verantwoordelijkheden zijn verdeeld tussen gemeenten, provincies, Rijk en andere partijen. Een door het ministerie aangestelde landelijke kwartiermaker is bezig alle betrokkenen nauwer met elkaar te laten samenwerken.

Of registreer je om te kunnen reageren.