Home

Nieuws 7 reacties

'Meer bedrijfsbeëindigingen in de laatste vijf jaar'

Den Bosch - De laatste vijf jaar komen beëindigingen van agrarsiche bedrijven vaker voor dan daarvoor.

Dat zal de komende jaren nog zo blijven, verwacht Willem Leijs, sociaal werker bij ZLTO, zo meldt Nieuwe Oogst.

Vaak zijn financiële redenen een oorzaak om te stoppen. Ook kan het liggen aan de lichamelijke of psychische gezondheid van de ondernemer. De meest voorkomende reden is de hoge leeftijd in combinatie met het ontbreken van een bedrijfsopvolger.

De beslissing om te stoppen met het bedrijf wordt op een andere manier genomen, schrijft Nieuwe Oogst. "Was het 15 jaar geleden nog vaak de bank die een bedrijf noopte te stoppen, neemt nu de ondernemer die beslissing zelf", zegt Leijs.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Die bedrijven die stoppen om financiële redenen zullen vooral pachters zijn. Dankzij "deskundigen" van onze "topuniversiteit" Wageningen zijn de pachtprijzen zó hoog opgekrikt (in het belang van de staat uiteraard), dat mensen dit onmogelijk kunnen betalen. Want, zo redeneren de "deskundigen": eigenaren betalen 4% rente, dus kan de pacht nog best een heel stuk omhoog. Stelletje onbenullen! Voor de staat wel handig natuurlijk zo'n "universiteit" die "deskundigheid" levert op bestelling. Er gaan niet voor niets flinke bakken geld die kant op. Of je zo'n "universiteit nog serieus kunt nemen als wetenschappelijk instituut is maar zeer de vraag. (Kwam die geweldige mestwet daar ook niet vandaan?) Een schandvlek voor een land, die tent.

 • no-profile-image

  het gaat de goeie kant op. minder en steeds oudere boeren, die steeds minder produceren (wat komt er nog aan productie uit de weinige oude handen?) dus hogere prijzen, want schaarste. zo kunnen de overgebleven, dan ook al oude ovolgers van nu toch nog de wageningse wurgpachten betalen, want het is toch bekend, dat regeren is vooruitzien? en juist dat hebben ze in W uitstekend gedaan. nee, die ambtelijke onderzoeksfabriek, die uiteraard louter op bestelling de politiek correcte uitslagen levert blijft nog wel even draaien. men kan gerust zijn, het ambtelijk waterhoofd zal nog wel even op de boerenschouders blijven RUSTEN!!

 • no-profile-image

  Z.L.T.O. /L.T.O /.C.D.A./RABOBANK, Natuurmonumenten . Organisaties die door drenkt zijn van de zelfde zakken vullende hoofdpersonen, kunnen trots zijn het is ze gelukt.Holland word een natuur park Met multi bedrijven van Z.L.T.O. / Rabo.

 • no-profile-image

  Hamstra je ziet het verkeerd. Nederland wordt niet één groot Natuurpark, hiervoor ontbreekt het geld of het wordt verkeerd uitgegeven door deze bedrijfstak. Nee Nederland wordt één groot Mega bedrijf met enkele Mega filialen in elke provincie. Zie hier de wens van boer Mansholt komt op ten lange leste toch uit. De overheid krijgt dat wat ze nooit gewild hebben toch, door niet tijdig bijsturen van de TE openmarkt.

 • no-profile-image

  Wat een doemdenkers hieronder.

  De verklaring zit waarschijnlijk voor een groot deel in de omzetting van premies in toeslagrechten. Dit geeft een extra stimulans aan ondernemers die toch al aan stoppen denken. De stoppers geven weer ruimte aan de overblijvers.

  Verder stoppen ook veel varkens- en pluimveebedrijven ivm strengere milieu- en welzijnseisen.

 • no-profile-image

  Jan .Waarschijnlijk , zo lust ik er nog wel een paar ,

 • no-profile-image

  marian

  komt ook door de overheid en baken dat jonge boeren het niet overnemen.maar ook dat boeren nooit klaar zijn met het werk. daardoor vallen vakantie en gezinsleven heel vaak in verdrukking.ik ben zelf boerin en zie ook vaak ontspanningavonds verstroort of kalfkoei of problemnen acgter . een goede boer is nooit klaar met zijn werk

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.