Home

Nieuws

Makkelijker landbouwproducten naar China

Shanghai – De export van Nederlandse landbouwproducten naar China wordt eenvoudiger.

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) heeft daarover in Peking afspraken gemaakt met Zhi Shuping, de directeur van de Chinese Voedselinspectiedienst. De controle aan de grens moet daardoor sneller en efficiënter verlopen.

Vanaf nu gaan China en Nederland de import- en exportgegevens van landbouwproducten digitaliseren. Volgens Verhagen moet dat de papierwinkel voor voedingsmiddelenbedrijven die zaken doen met China aanzienlijk verminderen. ”Ieder jaar worden in Nederland een half miljoen papieren exportcertificaten voor landbouwproducten afgegeven. Digitale controle is sneller en accurater.”

China is een interessante groeimarkt voor de Nederlandse landbouwindustrie. De laatste jaren kende het land talloze voedselschandalen. Die leidden ertoe dat de vraag van welgestelde Chinese middenklasse naar kwaliteitsproducten uit het buitenland snel toenam.

Sinds het melaninemelkschandaal, waarbij honderden Chinese baby’s ernstig ziek werden, steeg de Chinese vraag naar melkproducten uit Nederland zelfs zo snel dat sommige Nederlandse supermarkten te maken kregen met tijdelijke tekorten.

Of registreer je om te kunnen reageren.