Home

Nieuws 181 x bekeken

'Maatregel Kamp kan juridisch niet door de beugel'

Den Haag – De maatregel die minister Kamp heeft aangekondigd om per 1 juli het beleid voor tewerkstellingsvergunningen aan te scherpen, is juridisch onhoudbaar.

Dat zegt onderzoeker migratierecht Tesseltje de Lange, van de Universiteit van Amsterdam. Volgens De Lange mag het ministerie de regels voor het afgeven van tewerkstellingsvergunningen helemaal niet veranderen.

Die bepaling is opgenomen in toetredingsverdragen tot de Europese Unie van Roemenië en Bulgarije per 1 januari 2007. ”Daarin staat dat de arbeidsregelingen niet strenger mogen worden, dan ze zijn. Vorig jaar zijn er vergunningen verleend, die vergunningen dit jaar niet verstrekken is in strijd met het verdrag.”

Volgens De Lange kan minister Kamp daarvoor door het Europese Hof op de vingers getikt worden. ”Juridisch is dit helemaal fout.” Volgens De Lange is dit argument ook ingebracht bij het kort geding, aangespannen door ZLTO. Het was volgens de rechter echter een zaak die tuinders individueel voor de rechter moeten brengen. ZLTO buigt zich nu over vervolgstappen.

De Lange geeft aan dat Kamp er dit seizoen misschien nog mee weg komt. ”Voordat het Hof zich hierover buigt, zijn we een jaar verder, dan zijn de aardbeien al geplukt. Maar misschien dat de Nederlandse bestuursrechter hier mogelijk eerder al een stokje voor steekt.”

De onderzoeker pleit, met LTO Nederland, om het vrij verkeer van werknemers uit de betreffende lidstaten zo snel mogelijk toe te staan. ”Uit onderzoek is gebleken dat de overheid met deze maatregel zelf bijdraagt aan de schimmige rechtspositie van Bulgaren en Roemenen door ze niet toe te laten tot arbeidsmarkt.” Bovendien geldt dat de Oost-Europese lidstaten vanaf 1 januari 2014, net als de overige lidstaten, vrij verkeer van werknemers genieten.

Of registreer je om te kunnen reageren.