Home

Nieuws 284 x bekeken

Maarsingh: ’verplicht vergisten absurd idee’

Stadsdkanaal – ’Een absurd idee’. Dat is de reactie van voorzitter Aike Maarsingh van Biogas Branche Organisatie op het pleidooi van stichting Natuur en Milieu (SNM) om iedere veehouder te verplichten tot mestvergisting.

Maarsingh keert zich ook tegen de opvatting van het idee van SNM dat co-vergisting niet wenselijk is. ”Pure mestvergisting is een achterhaald idee. Co-vergisting is een goed systeem, daar moet je niet aan tornen. Het is absoluut nodig om vergisters economisch rendabel te krijgen.”

De BBO-voorzitter verwerpt de opvatting dat verwerking van restproducten of de teelt van energiegewassen slecht uitpakt voor de wereldvoedselvoorziening, of de voedselprijzen opdrijft.

”Mais in de vergister is helemaal niks mis mee. Laat de markt zijn werk maar doen. Als de voerprijs te hoog is, dan gaat het niet in de vergister. Zo werkt het. Het is absurd om dat te verbieden. Je zegt toch ook niet dat er geen kleding meer gemaakt mag worden van plantaardige producten?”
Natuur en Milieu verwacht weinig van de bijdrage aan de energievoorziening van biogas. Wel ziet de stichting mestvergisting als een kosteneffectieve methode om de uitstoot van broeikasgas te verminderen. Een andere economische kijk, dus.

Maarsingh hierover: ”Een ondernemer heeft andere dingen aan zijn hoofd. Boeren die willen investeren in vergisting hebben nu al de grootste moeite om financiering te krijgen. Ik had liever dat SNM een positieve bijdrage leverde aan de ontwikkeling van groen gas.”

Of registreer je om te kunnen reageren.