Home

Nieuws

MKZ-virus heeft weinig tijd voor verspreiding

Pirbright – Het mond- en klauwzeervirus heeft ruim anderhalve dag de tijd om zich van het ene dier naar het andere te verspreiden.

De periode waarin de besmetting wordt overgebracht is 1,7 dag, hebben Britse onderzoekers vastgesteld.

Het Britse experiment is uitgevoerd door het Institute for Animal Health in Pirbright in samenwerking met de universiteit van Edinburgh. De Britse onderzoekers concluderen dat nu voor het eerst is vastgesteld dat de periode waarin koeien besmettelijk zijn voor andere dieren samenvalt met de periode waarin de klinische verschijnselen zichtbaar zijn.

In de wetenschappelijke publicatie in het tijdschrift Science schrijven de wetenschappers dat de vaststelling ook implicaties zou kunnen hebben voor de ziektebestrijding, niet alleen voor mond- en klauwzeer, maar ook voor tal van voor de mens besmettelijke virusziekten.

Zo zou het ruimingsbeleid kunnen worden beperkt. Alleen kuddes met klinisch zieke dieren (met koorts of uiterlijke verschijnselen) zouden moeten worden geruimd, maar de preventieve ruiming van omliggende bedrijven zou achterwege kunnen blijven.

De Nederlandse MKZ-expert Aldo Dekker van het Centraal Veterinair Instituut zet bij die conclusie kanttekeningen. Hij meent dat het in de praktijk heel moeilijk is de klinische verschijnselen te herkennen. In een laboratoriumomgeving, waarbij dieren continu in de gaten worden gehouden is de tactiek van isoleren en verwijderen wellicht toepasbaar, maar in een weiland waar zoogkoeien eens per dag vanaf het hek worden bekeken is dat ondoenlijk, zegt Dekker.

Of registreer je om te kunnen reageren.