Home

Nieuws 465 x bekeken

MKZ ook bij wilde zwijnen in Turkije

Demirkoy - Bij vijf wilde zwijnen in Turkije zijn antistoffen aangetroffen tegen Mond- en Klauwzeer.

Dat blijkt uit een rapportage van Bulgarije aan de Europese Commissie. In totaal werden 26 wilde zwijnen onderzocht. Geen van de dieren droegen het MKZ-virus bij zich. Het gebied in Turkije, dat grenst aan Bulgarije, staat bij de werelddiergezondheidsorganisatie OIE aangemerkt als MKZ-vrij op basis van vaccinatie. Deze status kreeg het gebied in mei 2010 op basis van controleresultaten en het handhaven van een stikt vervoersverbod met andere regio’s die nog wel besmet zijn met MKZ.

Sinds 2007 zijn in het Turkse grensgebied geen besmettingen meer gemeld met MKZ.
Wetenschappers van het Duitse Friedrich Loeffler Institute (FLI) constateren dat het MKZ-virus dat in Bulgarije is aangetroffen in wilde zwijnen een langere incubatietijd en en een hogere uitscheiding van virus heeft dan bij gehouden varkens. Wetenschappers constateren op basis van de beschikbare kennis dat een uitbraak in wilde zwijnen wel twee jaar actief kan blijven. Dat is veel langer dan tot nu toe werd aangenomen.

Bulgarije heeft aan het begin van de uitbraak van MKZ in januari in Burgas met een beschuldigende vinger naar Turkije gewezen. De infectie zou afkomstig zijn van wilde zwijnen uit Turkije.

Of registreer je om te kunnen reageren.