Home

Nieuws

Lof Bleker voor vleeskalverhouderij

Noordwijk - De Nederlandse vleeskalverhouderij opereert op gebied van kwaliteit, oog voor duurzaamheid en dierenwelzijn in de internationale eredivisie.

De bedrijfstak werkt ook hard om het antibioticagebruik te reduceren. Meer aandacht voor betere stalvloeren zou de sector wel sieren. Dit zei staatssecretaris Henk Bleker van ELI bij de opening van een internationaal kalfsvleescongres in Noordwijk. Bleker had ook lof voor de samenwerking van de kalverhouderij met maatschappelijke organisaties, zoals de Dierenbescherming. In Nederland is dat vrij gewoon, in andere EU-landen nog lang niet.

Antibioticagebruik
De kalverhouderij maakte bekend dat het antibioticagebruik in de bedrijfstak van 2007 tot en met 2010 met 22 procent is afgenomen. De sector ligt daarmee op koers bij het terugdringen van het antibioticagebruik. De cijfers zijn gebaseerd op de monitoring tot en met 2009 uitgevoerd door het LEI bij zo’n 200 bedrijven en op aanvullende gegevens uit de sector over een grotere groep bedrijven in 2009 en 2010. Later dit jaar zullen ook de resultaten van het LEI over de monitoring bij de betreffende bedrijven over 2010 worden gepresenteerd. Begin 2012 zullen gegevens over het antibioticagebruik over alle bedrijven in 2011 bekend worden.

De kalversector werkt aan vermindering van het antibioticagebruik door de weerstand bij jonge kalveren te verhogen, het bevorderen van verbeterde diagnostische tools en door de inzet van vaccins tegen longaandoeningen.

"Het is goed om de eerste resultaten van het in 2007 opgestelde Masterplan rationeel antibioticagebruik te zien, "zegt Henny Swinkels, bestuurslid van het Productschap Vee en Vlees. "Naast het reduceren van antibiotica blijft de sector ook werken aan hogere voedselveiligheidsnormen ondersteund door de kwaliteitssystemen in de kalversector. Ook op het thema dierziektepreventie heeft de sector met haar GarantieTraceringssysteem SKV (GT SKV) aanvullende kwaliteitsvoorschriften opgenomen bij de import van kalveren." zegt Swinkels.

Of registreer je om te kunnen reageren.