Home

Nieuws 214 x bekeken

Liotard: lidstaten liegen tegen parlement

Straatsburg – De lidstaten hebben het Europees Parlement voorgelogen over de mogelijke risico’s van een verbod op de verkoop van kloonvlees. Dat zei Europarlementariër Kartika Liotard (voormalig SP) woensdag tijdens een debat met commissaris John Dalli (consumentenbescherming) over deze kwestie.

Eerder dit jaar mislukte de onderhandelingen tussen parlement en lidstaten over deze kwestie. De raad van ministers hield het verbod tegen met het argument dat dit door de Wereldhandelsorganisatie niet is toegestaan. Liotard is echter in het bezit van een document afkomstig van de juridische dienst van diezelfde raad, waaruit het tegendeel zou blijken.

In een passage die zij voorlas staat dat een verbod op voedsel van gekloonde dieren en nakomelingen van klonen verdedigbaar is op basis ethische overwegingen. Volgens Liotard is er daarom geen enkele reden meer om dit niet alsnog zo snel mogelijk in te voeren. Zij riep Dalli op met een nieuw voorstel te komen.

In het Europees Parlement bestaat grote eensgezindheid om te komen met duidelijke regelgeving ten aanzien van kloonvoedsel. De parlementariërs willen op zijn minst dat er wordt overgegaan tot verplichte etikettering, maar zien liever nog een verbod. Verschillende leden beschuldigden de lidstaten ervan de wensen van vleesindustrie en landbouw hoger te achten dan die van de burgers.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.