Home

Nieuws

Landen introduceren meer handelsbeperkende maatregelen

Genève – Landen hebben in de laatste zes maanden vaker handelsbeperkende maatregelen genomen dan in de voorgaande periode. Dat blijkt uit onderzoek van de WTO, Oeso en VN-organisatie Unctad. In 15 procent van de gevallen betreft het maatregelen voor de markt van agrarische producten en dan met name vleesproducten.

De laatste zes maanden namen lidstaten van de G20 van machtigste economieën in totaal 122 handelsbeperkende maatregelen. In de zes maanden hiervoor namen de landen nog slechts 54 handelsbeperkende maatregelen. Toch is de wereldhandel volgens de rapporteurs nog steeds open te noemen.

Het gevaar van toenemend protectionisme is echter verre van verdwenen, benadrukt secretaris-generaal Angel Gurría van de Oeso. Volgens Gurría kunnen handelsbeperkende maatregelen op de zeer korte termijn een land van pas komen, maar komt duurzaam herstel van de economie in gevaar.

De handelsbeperkende maatregelen in de landbouw betrof voor driekwart vleesproducten. Zo gooide Rusland de grens dicht voor vlees uit 29 Braziliaanse slachterijen. Doorlopende beperkingen zoals het Russische exportverbod voor tarwe zijn ouder dan zes maanden.

Brazilië, China en Rusland hebben investeringsmogelijkheden voor buitenlandse partijen beperkt, aldus de rapporteurs. Recent nog introduceerde Brazilië, net als Argentinië, beleid die het opkopen van landbouwgrond door buitenlandse partijen aan strenge regels bindt.

De rapporteurs waarschuwen overheden verstandig om te gaan met de afwikkeling van de financiële crisis. Tenminste zes landen, waaronder de VS, Japan en Duitsland, hebben door reddingsconstructies nog een fors aandeel in banken. Het betreft mogelijk meer dan 1 triljard euro (1.000 miljard) aan financiële posities.

Bij het afstoten van deze posities bestaat volgens de rapporteurs het gevaar dat overheden binnenlandse partijen voortrekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.