Home

Nieuws 726 x bekeken

Lage voerconversie basis voor hoge voerwinst

Erp – Een lage voerconversie legt de basis voor een hoge voerwinst in de vleesvarkenshouderij.

Dat is de overtuiging van Geert Wouters, hoofd veevoeding van voerfabrikant Fransen Gerrits. Het nastreven van een hoge groei door veel voer in de varkens te proppen pakt vaak slecht uit, aldus Wouters. De reden is dat het extra voer niet volledig tot uiting komt in de groei, maar de varkens vervetten en de voerconversie stijgt.

De gevolgen zijn kostbaar. De varkens zetten meer spek aan, produceren meer mest en dus meer fosfaat. Dit kost geld.

Vette varkens vreten niet alleen extra voer, ook de karkaskwaliteit loopt terug zodat de opbrengstprijs daalt. Het is de kunst zoveel mogelijk varkens in het concept van de slachterij te krijgen. Daarvoor wordt een toeslag betaald. Daarbij zijn uniformiteit en spier- en spekdikte van belang. Wouters ziet dat als de voerconversie goed is, de karkaskwaliteit goed is en het met de groei vaak ook wel goed zit.

Uit een vergelijking van de mengvoerfabrikant blijkt dat op bedrijven met uniforme varkens, met meer vlees en een scherpe voerconversie de voerwinst 8 euro per plaats per jaar hoger is dan het gemiddelde van Agrovision.

Naar welke slachterij de varkens gaan, doet voor de opbrengst amper ter zake aldus Wouters. ,,Het varken moet goed zijn.”

Het is volgens Wouters niet zo dat karkaskwaliteit, uniformiteit en een hoge groei per definitie niet samen gaan. De focus moet liggen op voerconversie, met de groei komt het dan wel goed, aldus Wouters.

Of registreer je om te kunnen reageren.