Home

Nieuws 281 x bekeken

Lactalis doet boekje open over bedrijfscijfers

Parijs – Het Franse kaas- en zuivelbedrijf Lactalis moet inzage geven in de boeken, in verband met het overnamebod op het Italiaanse Parmalat.

De beursautoriteit in Rome heeft vrijdag het groene licht gegeven voor het overnamebod. Lactalis moet nu eindelijk een boekje open doen over de bedrijfscijfers. Daaruit blijkt dat Lactalis afgelopen jaar een omzet heeft gehaald van 9,4 miljard euro en daarop een exploitatiewinst heeft gemaakt van 994 miljoen, wat resulteert in een voor de zuivelsector hoge winstmarge van 10,5 procent. Lactalis is daarmee qua omzet maar iets groter dan FrieslandCampina maar draait wel ruim twee keer zo veel winst.

Lactalis - fabrikant van Président camembert en boter, Société Roquefort en Lactel melk - is nog altijd voor 100 procent in handen van de nazaten van André Besnier, die in 1933 de grondslag legde voor de zuivelreus. Precies 51 procent van de aandelen is in handen van diens kleinzoon Emmanuel, die sinds 2000 aan het roer staat van het bedrijf.

Uit het cijferwerk – in het Italiaans – komt naar voren dat het bedrijf de omzet de laatste vijf jaar heeft weten te verdubbelen. Dat is grotendeels te danken aan overnames, kleine en grote, in vele landen ter wereld.

Tegelijkertijd heeft die acquisitiegolf er toe geleid dat Lactalis nu zucht onder een schuldenlast van 4,3 miljard euro. Die rentelasten leggen een sterke druk op de uiteindelijke winst.
Die schulden zouden door de overname van Parmalat oplopen tot liefst 7,7 miljard, wat Lactalis gedeeltelijk wil opvangen door een flink pakket aandelen Parmalat weer naar de beurs te brengen.

Verder komt naar voren dat de Franse groep minder internationaal is dan wel eens wordt voorgespiegeld. Van de omzet komt nog altijd 39 procent uit Frankrijk en daarnaast 13 procent uit Italië, waar Lactalis de afgelopen jaren verschillende kaasbedrijven heeft overgenomen. De Verenigde Staten leveren acht procent van de verkopen, Azië slechts twee procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.