Home

Nieuws 9 reacties

LTO verbaasd over grote variatie in pachtnormen

Den Haag – Het Landbouw Economisch Instituut (LEI) heeft de hoogst toelaatbare pachtprijzen voor 2011 berekend volgens de aanbevelingen van de Commissie pachtnormen II. De nieuwe pachtnormen worden op 1 juli 2011 van kracht.

Dit jaar laten de pachtnormen grote variaties zien. LTO-Nederland had verwacht dat de variatie in de pachtgebieden wat minder extreem zouden zijn ten opzichte van vorig jaar. “De hoge waardes verbazen ons” zegt Arnold Michielsen, LTO-portefeuillehouder Pacht. De pachtnormen worden berekend op basis wat er verdiend is door de landbouwbedrijven in het desbetreffende pachtgebied. De pachtnormen worden elk jaar vastgesteld en zijn gebaseerd op een periode van vijf jaar. Bij de recente berekening is 2003-2004 niet meer meeberekend en is de periode 2009-2010 erbij gekomen. “Doordat de laatste twee jaren voor veel boeren beter zijn geweest dan de periode 2003-2004 zien we dat terug in hogere pachtnormen voor sommige gebieden” zegt Michielsen. De norm gaat voor Zuid-Limburg met 24 procent omhoog. De boeren in dit gebied krijgen het komende jaar dus te maken met lastenverzwaring. Het tegenovergestelde geldt voor de pachtgebieden met veel melkveehouders. Het veranderpercentage in deze gebieden ligt tussen minus 17 en plus twee procent. In de akkerbouwgebieden en gemengde gebieden gaat de pachtnorm met twee tot 24 procent omhoog. Het veranderpercentage voor de twee pachtprijsgebieden los tuinland bedraagt minus 26 procent voor Westelijk Holland en minus 22 procent in de rest van Nederland.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Fijn als je als melkveebedrijf met slechte grond gelegen bent in een akkerbouwgebied met goede grond. Ik kan dus flink betalen omdat de buren goede grond hebben en een goed inkomen. Wat is Nederland toch een bananenrepubliek.

 • no-profile-image

  Ik zou zeggen een Gemanipuleerde Komkommerrepubliek Kritische Lezer. Met de smaak van verzuurde augurken!

 • no-profile-image

  Ach Zwalker, veel verstand zit er nu eenmaal niet meer. Ieder weldenkend mens snapt dat de hoge inkomsten van de vergelijkende eigenaarsbedrijven vooral komen door de waardestijging van de grond. Als pachters daarop worden afgerekend ga je natuurlijk de verkeerde kant op. Bij hoge grondprijzen dient de pacht juist naar beneden te gaan, als je het tenminste over een gelijk speelveld hebt. Zo gaan eigenaarsbedrijven en pachtbedrijven juist steeds verder uit elkaar lopen. Maar ja, Wageningen hè.......

 • no-profile-image

  Inderdaad Kritische Lezer. En wie was er ook alweer de architect van de WUR? Heette die man niet Cornelis Pieter Veerman? En promoveerde die jutezak op laarzen niet op het proefschrift 'Grond en Grondprijzen'? Voel je hem?

 • no-profile-image

  Zeker, maar als je denkt iets aan de "kennis" van onze grote vriend te hebben dan hoor je hem niet!

 • no-profile-image

  Het FPG doet hierbij ook graag een duit in (uit) het zakje,die zijn ook gebaat bij hoge pachtprijzen.
  Dit loopt slecht af voor de pachter.

 • no-profile-image

  Een verhogingvan 20 of 30 of 50 % zegt mij totaal niets.Zelfs die 50 % verhoging kan nog veel te weinig zijn. Momenteel betaal ik al 1500 euro per ha. voor pachtgrond. Ik vraag me dus af wat de betaalde prijzen zijn voor die pachtgronden???

 • no-profile-image

  nou nou producent ,dan zit je wel aan de top.
  zulke absurde bedragen zijn wel erg hoog ,petje af als je nog wat weet te verdienen.
  wie is die misselijkmakende partij die dat rekent??

 • no-profile-image

  Daar ben ik ook erg benieuwd naar.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.