Home

Nieuws

LTO teleurgesteld over SDE-regeling

Den Haag - LTO Nederland reageert teleurgesteld over het besluit van minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) om de CO2-reductie die gerealiseerd kan worden met vergistingsinstallaties niet mee te nemen in de subsidieregeling.

”Met alleen de huidige regeling kan een boerenvergister niet uit”, zegt Eric Douma van LTO Nederland. ”Hierdoor zal ook de ontwikkeling van nieuwe technieken stil komen te liggen. De innovatie wordt bij de kleine vergisters gedaan en vervolgens ook bij grote industriële vergisters in gebruik genomen. Deze ontwikkeling komt met dit beleid stil te liggen”, vult Kees Romijn aan.

CDA-kamerlid Gerda Verburg bracht het punt over de beperking van CO2-uitstoot door vergisting in tijdens het kamerdebat en overweegt een motie in te dienen op dit punt. Verhagen gaf aan dat hij de CO2-effectiviteit niet meeneemt in deze SDE+-regeling. ”Het staat haaks op het regeerakkoord. Als u een motie indient, zal ik deze naast mij neerleggen”, liet Verhagen weten.

De minister gaf aan dat vergisters die alleen mest vergisten en geen co-producten ook in aanmerking komen voor de SDE+-regeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.