Home

Nieuws 354 x bekeken 6 reacties

LTO: mineralenevenwicht zonder dierrechten moeilijk

Tilburg – Zonder productie- en dierrechten voor pluimvee en varkens blijven vermoedelijk te weinig instrumenten over om na 2015 tot een evenwicht op de mineralenbalans te komen. Dat zegt een LTO-woordvoerder, die benadrukt dat dit niet impliceert dat de organisatie voor handhaving van het rechtensysteem is.

LTO reageert op uitspraken van staatssecretaris Henk Bleker, die zijn mestplan in september zal presenteren. Bleker zet vooral in op aanpak van het voerspoor maar ook op mestverwerking en mestbewerking. Volgens LTO zijn deze instrumenten waarschijnlijk niet krachtig genoeg. In 2010 kwam onderzoeksbureau Capgemini ook tot die conclusie.

“Bepaalde maatschappelijke groeperingen noemen ook een ander krachtig middel om het mestoverschot substantieel te reduceren: het krimpen van de veestapel”, aldus een LTO-woordvoerder. Als boeren 20 of 30 procent moeten inkrimpen, verliezen ze commerciële kracht en kracht om te investeren in duurzaamheid. De maatschappij schiet daar niks mee op, aldus de LTO.

“De LTO wil dat bij de overweging productie- en dierrechten af te schaffen, ook rekening wordt gehouden met de investeringen in rechten die boeren hebben gedaan.” In de praktijk zijn de rechten voor boeren die deze hebben aangeschaft een soort pensioen, aldus de woordvoerder. De organisatie pleit op dit moment niet voor financiële compensatie voor deze boeren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Veehouder2011

  ZLTO is geen voorstander voor invoering van rechten van KOEIEN. Maar voor varkens/kippen moeten ze blijven... Dit lijkt er op dat LTO alleen maar koeien boeren wil helpen... En varkenshouders... die laten ze lekker aan hun lot over.. Zij moeten betalen en de koeienboeren mogen weer onbeperkt uitbreiden. Lijkt mij niet erg cooperatief!

 • no-profile-image

  Compensatie aan mensen die geinvesteerd hebben in rechten is volstrekt belachelijk.Het is al zeer lang bekend en beloofd dat deze afgeschaft zouden worden.De mensen die dit risico genomen hebben om hierin te beleggen moeten nu niet klagen.Dat is nu eenmaal het risico van beleggen.Er heeft toch ook niemand compensatie gekregen voor de forse waardedalingen van de aandelen en huizen als gevolg van de economische crisis!
  Veehouder 2011 heeft volkomen gelijk dat ZLTO eens op moet houden om de kippen-en varkenssector te laten bloeden in dienst van de rundveesector.Deze sectoren moeten namelijk al tientallen jaren hun eigen broek ophouden terwijl de rundveesector nog steeds gesubsidieerd wordt.
  Begrijp me niet verkeerd,wens rundveehouders alle goeds maar verwacht wel gelijke behandeling van alle sectoren.

 • no-profile-image

  BOERTIE

  Ja,ben het met jullie eens. Ze willen de zaak alvast een beetje voorkoken. Varkens krimpen ten gunste van de koetjes.

 • no-profile-image

  L.T.O. Wil dat men rekening houd met de investeringen in dieren rechten, Omdat het aangeschaft is als een soort pensioen
  door de boeren.
  L..T.O. De boeren vakorganisatie Die miljoenen heeft verdiend .Door boeren aandelen in de zeer dubieuze Phanos aan te smeren. Vele boeren hebben hier gehoor aan gegeven
  En zijn nu door toe doen van L.T.O. hun pensioen nu kwijt.
  Hoezo BOEREN VAK ORGANISATIE.

 • no-profile-image

  Het is kiezen tussen dierrechten en voortbestaansrecht van lto, want dat zit zo: als lto er niet voor zorgt dat we zoveel mogelijk fosfaat als nodig is mogen gebruiken heeft ze ook geen recht van bestaan

 • no-profile-image

  De LTO zou eerst eens onderzoek moeten doen naar de verhouding tussen de verschillende fosfaten, ipv als een stel idioten achter LNV/WUR aan te hobbelen. Bij LNV zit geen kennis, ze tellen maar wat. Bij LTO is dit al niet veel beter. Intussen helpen ze met elkaar wèl de hele sector om zeep. En de boer heeft het nakijken. De LTO is er toch om belangen te behartigen?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.