Home

Nieuws 1 reactie

LTO Noord wijst schuld af maar wil gedupeerden beleggingsfonds helpen

Zwolle – LTO Noord steekt 150.000 euro in de Stichting A, B & C. De stichting vertegenwoordigt de belangen van beleggers in het beleggingsfonds Arko Exploitatie. Zo’n 750 agrariërs staken via WLTO Verzekeringen 26 miljoen euro in het beleggingsfonds, dat nu dreigt om te vallen. De organisatie wijst verantwoordelijkheid voor het lot van de agrariërs nog steeds af.

Arko Exploitatie stak bijna al het belegde geld, in totaal 60 miljoen euro, in vakantiepark Hof van Saksen. WLTO Verzekeringen bracht tussen 2004 en 2006 in opdracht van fondseigenaar Phanos het beleggingsfonds aan de man bij boeren en tuinders. Daarvoor ontving het 1,3 miljoen euro aan provisie.

Het vakantiepark dreigt echter failliet te gaan. Bij een faillissement gaan de banken die leningen verstrekten voor de bouw van het park voor. Het betreft ABN Amro en Rabobank. De 150.000 euro kan volgens LTO Noord worden gebruikt om advies en expertise in te winnen om op te kunnen komen voor de belangen van gedupeerde beleggers.

LTO Noord participeert ook bestuurlijk in de stichting. Ondertussen werken verschillende partijen juist aan de vraag of LTO Noord zelf wat te verwijten valt. Onder hen zijn tenminste advocatenkantoor Den Hollander uit Middelharnis en adviesbureau voor beleggers Deminor uit Amsterdam.

LTO Noord houdt vol dat beleggers een eigen verantwoordelijkheid kennen. Waarnemend voorzitter Siem-Jan Schenk van LTO Noord wil niet ingaan op de vraag of het fout of tenminste onhandig was dat de belangenorganisatie het vertrouwen dat agrariërs hebben in de organisatie gebruikte voor commercieel gewin. De organisatie duidt sinds 2006 geen beleggingsmogelijkheden meer aan, omdat het niet tot de kerntaken behoort.

LTO Noord stelt in een verklaring dat het Hof van Saksen destijds zeer aantrekkelijk leek voor particuliere beleggers. Als bewijs voert ze aan dat jarenlang het jaarlijks beloofde rendement van 8 procent is uitbetaald. Ook merkt de organisatie op dat ook banken tientallen miljoenen in het project investeerden.

Hof van Saksen zelf ziet zich als slachtoffer van de kredietcrisis.

Eén reactie

  • no-profile-image

    L.T.O. moet zich wel realiseren dat die 150.000 euro geld van de boeren is, Hoeveel geld EURO"S heeft L.T.O. nog meer van de boeren in beheer. L.T.O. vergist zich de boeren zijn er niet voor het L.T.O.. Waar kan er inzicht worden verkregen over het vermogen van L.T.O. DAT DE BOEREN TOE BEHOORT.....

Of registreer je om te kunnen reageren.