Home

Nieuws

LLTB: verbod op megastal werkt averechts

Roermond – Maatregelen die beperkingen opleggen aan de schaalgrootte van Limburgse veehouderijen werken averechts.

Dat vindt de Limburgse Land- en Tuinbouwbond LLTB. ”Beperkingen aan de omvang van bedrijven hebben een negatief effect op het welzijn van dieren, het milieu en het landschap. Het is beter te sturen op kwaliteit en goed ondernemerschap”, vindt de belangenorganisatie.

LLTB vindt dat schaalvergroting ten onrechte in een kwaad daglicht wordt gezet. ”Agrarische ondernemers kunnen daaruit investeringen terugverdienen op het gebied van dierenwelzijn en milieu. Uit een recente studie van Wageningen UR blijkt ook dat grotere bedrijven vaak beter renderen en beter functioneren voor de omgeving”, aldus de organisatie. LLTB wijst erop dat de schaalvergroting zorgt voor een afname van het aantal minder geschikte locaties in de regio.

Voorzitter Noud Janssen wijst erop, dat niet ieder bedrijf tot het oneindige zal groeien. ”De ondernemer zal de schaalgrootte kiezen die bij hem en bij zijn omgeving past. De nabijheid van natuur, landschap en woonkernen zullen in de praktijk in een flink aantal gevallen beperkingen stellen.”

De LLTB heeft haar visie in een brief aan de leden van Provinciale Staten laten weten. De provincie Limburg houdt binnenkort een eerst verkennend debat over de veehouderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.