Home

Nieuws 293 x bekeken

LEI: Voerkosten drukken saldo’s varkenshouderij

Den Haag – De saldo’s in zowel de zeugenhouderij als de vleesvarkenshouderij over het eerste kwartaal van dit jaar pakken fors lager uit dan vorig jaar over deze zelfde periode. Dat meldt het landbouweconomisch instituut LEI.

In de zeugenhouderij is het saldo meer dan gehalveerd vergeleken met vorig jaar. Voor een gemiddeld bedrijf van 450 zeugen per bedrijf berekent het LEI een saldo van 28.000 euro per bedrijf, terwijl dit vorig jaar op een niveau van ruim 63.000 euro lag.

Volgens het LEI is het inkomen uit het bedrijf voor de zeugenhouders negatief, rekening houdend met de overige kosten die in het bedrijf worden gemaakt.

Het LEI wijst op de tegenvallende biggenprijsontwikkeling en de hoge voerkosten als belangrijkste oorzaak. De biggenprijzen lagen 14 procent lager dan vorig jaar en de voerkosten waren 30 procent hoger.

Ook in de vleesvarkenshouderij zijn de resultaten niet best. Het inkomen van een gemiddeld bedrijf met 1.500 vleesvarkens valt negatief uit rekening houdend met de overige kosten.
Het gemiddelde bedrijf met 1.500 vleesvarkens waarmee het LEI rekent had te maken met ongeveer 1.9000 euro hogere voerkosten. De voerprijzen waren ruim 30 procent hoger dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Hier staat weliswaar een 7.000 euro lager aankoopbedrag voor de biggen tegenover, maar dat is niet voldoende om te voorkomen dat het saldo daalde tot zo’n 8.000 euro. De gemiddelde opbrengstprijs lag dit kwartaal 9 cent hoger dan vorig jaar.

Vorig jaar over de zelfde periode lag het saldo op 11.000 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.