Home

Nieuws 371 x bekeken

Kunstmestgebruik trekt komende jaren in EU fors aan

Brussel - Het gebruik van kunstmest in de EU neemt mede door hogere prijzen voor landbouwproducten tot 2020 met 7,7 procent toe. Tegelijk daalt het areaal waarop kunstmest wordt ingezet. Dat meldt brancheorganisatie Fertilizers Europe.

In Nederland neemt het gebruik van stikstof en fosfaat juist fors af, maar stijgt het kali-gebruik met 10 procent.

Nederland zal in 2020 volgens Fertilizers Europe 30 procent minder kunstmest op basis van fosfaat gebruiken. Het gebruik van kunstmest op basis van stikstof daalt met circa 10 procent, terwijl het gebruik van kunstmest op basis van kali juist zal stijgen. Er kan door nieuwe wetgeving in de toekomst minder dierlijke mest, met daarin kali, worden aangewend.

Op dit moment wordt kunstmest met kali, stikstof en fosfaat in de EU aangewend op 135,1 miljoen hectare. In 2020 is dit areaal gedaald tot 134,6 miljoen hectare. De consumptie van kunstmest met kali stijgt in deze periode met 18,5 procent tot 3,2 miljoen ton, aldus Fertilizers Europe. Het gebruik van kunstmest met fosfaat stijgt met 12,5 procent tot 2,7 miljoen ton.
Het gebruik van kunstmest met stikstof stijgt 3,8 procent tot 10,8 miljoen ton. De grootste stijging wordt gerealiseerd in de Midden- en Oost-Europese lidstaten waar boeren nog een inhaalslag te maken hebben. In West Europa daalt het gebruik zelfs in Nederland, Frankrijk, Portugal, Zweden en België.

In de EU kan marktleider op de kali-markt K+S profiteren van de ontwikkeling, terwijl het Noorse Yara International als stikstofspecialist juist terrein verliest.

Of registreer je om te kunnen reageren.