Home

Nieuws 322 x bekeken

Kolencentrales Maasvlakte stap dichterbij

Den Haag - De bouw van twee kolencentrales op de Maasvlakte bij Rotterdam lijkt dichtbij.

De Raad van State veegde deze week een groot aantal bezwaren tegen de bouw van tafel. De komst van de kolencentrales ondermijnt de toekomst voor schone energie, aldus critici, en het gebruik van WKK’s in de glastuinbouw en industrie. Als de centrales er komen en Nederland dus sterk stroomexporterend wordt, is de WKK die tuinders gebruiken alleen nog rendabel bij levering op piekmomenten. Bij een WKK wordt met een brandstof, gas, zowel warmte als elektriciteit gewonnen. De warmte is inzetbaar in de kas, terwijl de elektriciteit wordt verkocht.

De Raad van State gaf de bezwaarmakers, vooral milieuclubs, wel op één punt gelijk: de betrokken bedrijven EON en Electrabel hebben nog niet voldoende onderbouwd waarom de centrales geen significante schade toebrengen aan een serie beschermde duingebieden. De provincie moet van de Raad van State beargumenteren waarom het een aantal bezwaren tegen het verstrekken van een vergunning volgens de natuurbeschermingswet heeft afgewezen.

Greenpeace noemt het een overwinning, maar de provincie Zuid-Holland zelf stelt dat het een formaliteit betreft. De bedrijven onthouden zich van commentaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.