Home

Nieuws 220 x bekeken 2 reacties

Kanttekeningen pachters en jonge boeren bij pachtvisie

Amersfoort - LTO Nederland, het NAJK en de Bond van Landpachters (BLHB) plaatsen kanttekeningen bij de pachtvisie die de Federatie Particulier Grondbezit (FPG) vandaag heeft gepresenteerd op een symposium in Amersfoort.

Het pachtrecht en het pachtprijzensysteem, ingevoerd in 1 september 2007, wordt eind dit jaar geëvalueerd. De FPG wil daar met zijn toekomstvisie alvast bouwstenen voor aanreiken en pleit voor het ingrijpend wijzigen van het huidige pachtsysteem.

De verpachtersfederatie FPG wil onder meer dat verpachters en pachters met elkaar voor een langere periode afspraken kunnen maken over gebruik van grond. Dat moet zonder dat er dwingend rechtelijke bepalingen om de hoek komen kijken zoals het verlengingsrecht en zonder dat het pachtprijzensysteem van toepassing is. De federatie pleit daarom onder meer voor verdere liberalisering. Zo wil ze geen pachtprijzensysteem meer als grond beschikbaar gesteld wordt voor langer dan 6 en korter dan 25 jaar.

LTO betreurt het dat zij niet gevraagd is om samen met de FPG een visie op te stellen. De landbouworganisatie vindt eigenlijk dat het huidige pachtstelsel duurzaam is waarin de belangen voor beide partijen, verpachters en pachters, goed tot uiting komen. LTO blijft van mening dat voor een geliberaliseerde vorm van pacht, langer dan zes jaar, de pachtprijzensystematiek als basis moet blijven bestaan. Het NAJK sluit zich hierbij aan, laat voorzitter Wilco de Jong weten.

Voorzitter Jos van Maanen van BLHB ziet ook eigenlijk niets in het voorstel van de FPG. "Maar ik zeg niet direct nee. Ik wil dat de pachter beschermd blijft als hij voor langere tijd grond in gebruik heeft. Over de voorwaarden kunnen we nog gaan discussiëren met de FPG."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Worden pachters dan ook beschermd tegen de achterlijkheid van het LEI??

  • koestal

    pachter moet beschermd blijven ,om z,n bedrijf en toekomst ,zekerheid te hebben,hij betaald hiervoor een vergoeding

Of registreer je om te kunnen reageren.