Home

Nieuws 182 x bekeken

Kamp: tuinders moeten zelf verantwoordelijkheid nemen

Den Haag – Minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vindt dat tuinders hun verantwoordelijkheid moeten nemen als het gaat om arbeid. ”De Wet Arbeid Vreemdelingen geldt voor iedereen en dus ook voor tuinders.”

“Tot 1 juli helpen we de ondernemers bij het oplossen van problemen door een intensieve samenwerking met de sector en uitzendbureaus. Daarna moet de sector het zelf doen”, aldus de minister in de Tweede Kamer. Hij toont daarbij geen enkele speelruimte voor de ondernemers die in problemen komen in hun bedrijfsvoering omdat ze geen Bulgaren of Roemenen kunnen inzetten.
Kamp benadrukt dat tuinders niet de keuze hebben om via tewerkstellingsvergunningen (TWV’s) Bulgaren en Roemenen in te zetten. ”TWV’s zijn een noodklep, die we alleen benutten als blijkt dat er in Nederland of Europa geen geprioriteerde arbeid beschikbaar is. Als dit wel het geval is, worden geen TWV”s gegeven en zit de noodklep dus dicht”, zegt Kamp.

Hij geeft aan dat er in april en mei door het UWV 319 TWV’s zijn verstrekt en 313 zijn afgewezen. Arbeidsbureaus hebben volgens Kamp aangegeven voldoende medewerkers beschikbaar te hebben. Op vragen van PvdA-kamerlid Hans Spekman over de reden waarom agrariërs hier geen gebruik van maken, reageert Kamp: ”Tuinders maken hier liever geen gebruik van omdat ze hierdoor andere dingen moeten regelen dan voorheen en omdat ze bijvoorbeeld BTW moeten betalen en een afdracht aan het uitzendbureau.” Spekman concludeert dat het dus een geldkwestie is en hij steunt de minister in het strak uitvoeren van het beleid.

CDA en D66 zijn niet tevreden over de manier waarop minister Kamp de aangenomen motie over maatwerk voor tuinders tot 1 juli uitvoert. ”Slechts 30 procent van de aanvragen worden verstrekt en de tijd die het kost om de TWV’s te verstrekken is veel langer dan voorheen”, constateert CDA-kamerlid Eddy van Hijum. Hij vindt dat de minister best wat toeschietelijker mag zijn in het uitvoeren van moties van coalitiepartijen. Van Hijum vindt dat de minister ook naar de praktijk moet kijken en de motie meer naar de geest van de motie moet uitvoeren. D66 sluit zich hier bij aan. ”Het is jammer dat de minister alleen kijkt naar hoe de kwestie wettelijk ligt en niet hoe de uitvoering in de praktijk gaat.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.