Home

Nieuws 175 x bekeken

Kamerleden vallen over Nederlandse afkeuring GGO-verzoek Oostenrijk

Den Haag – Kamerleden hebben grote vraagtekens bij de opstelling van Nederland bij het Oostenrijkse verzoek om geen gemodificeerde gewassen toe te staan.

Nederland was tegen het verzoek. ”Een vrijwaring is mogelijk op basis van wetenschappelijke gronden. Die waren er in dit geval niet. Daarom hebben we tegen gestemd. Een vrijwaring is mogelijk, maar het moet wel juridisch houdbaar zijn. Daarvan was in dit geval geen sprake”, zegt staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu tijdens een debat in de Tweede Kamer.

PvdA-kamerlid Sharon Dijksma benadrukt dat de vrijwaring juist bedoeld is voor landen die op basis van ethische gronden geen gemodificeerde teelten willen toestaan. ”Dat vinden wij ook, maar in het huidige beleid moet een vrijwaring juridisch geborgd kunnen zijn”, zegt Atsma. Hij vult aan dat dit ook in het belang is van Nederland, omdat er in Nederland ook regio’s zijn, zoals Friesland, die zich gentechvrij willen noemen.

De staatssecretaris benadrukt dat het zaak is dat de zaken juridisch goed geregeld zijn, om rechtszaken te voorkomen. Atsma verwacht dat Hongarije het onderwerp tijdens zijn voorzitterschap van de EU opnieuw op de agenda zal zetten.

De kamer is nog erg verdeeld over het toestaan van GGO-gewassen. Keuzevrijheid voor producenten en consumenten wordt door veel partijen belangrijk gevonden.

Of registreer je om te kunnen reageren.