Home

Nieuws 166 x bekeken 10 reacties

Kamerleden positief over steun voor tuinders

Den Haag – De Tweede Kamer reageert positief op de steun die staatssecretaris Henk Bleker van landbouw beschikbaar stelt voor tuinders die hun oogst niet kwijt kunnen door de Ehec-crisis.

Zowel regeringspartijen als oppositiepartijen staan achter het gebaar dat Bleker maakt naar de tuinders. De Kamerleden benadrukken wel dat ze spoedig duidelijkheid willen over de oorzaak van de honderden zieken in Duitsland door een infectie met de Ehec-bacterie.

”De steunmaatregel is een goede eerste stap in deze uitzonderlijke situatie”, zegt VVD-kamerlid Janneke Snijder. De partij is van mening dat de situatie zo uitzonderlijk is dat dit niet onder ondernemersrisico valt. Eventuele vervolgstappen moeten volgens Snijder via Brussel geregeld worden, omdat het ook een Europees probleem is.

Diverse Kamerleden zetten vraagtekens bij de hoogte van het bedrag, 10 miljoen euro, dat Bleker beschikbaar stelt. Christenunie-kamerlid Esmée Wiegman vraagt zich wel af of de steun voldoende is om de tuinders te helpen. Die zorg delen PVV-kamerlid Karen Gerbrands en SP-kamerlid Henk van Gerven. D66 vraagt zich vooral af waar het bedrag op gebaseerd is. ”Maar vast staat wel dat er iets moet gebeuren in de richting van de tuinders”, aldus D66.

SP-kamerlid Henk van Gerven vindt het goed dat de sector gesteund wordt met Europees geld. ”Het is ook Europese problematiek, dus het moet ook daar opgelost worden”, vindt Van Gerven. Ook de PVV zegt blij te zijn dat er wat geld teruggehaald kan worden uit Europa.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Uiteraard niets meer dan logisch deze steunmaatregel.
  Kan iemand mij wel vertellen waarom de veehouderijsector bij crisissen als dioxine wel zelf het gelag kan betalen. Ook dit overkomt je gewoon zonder enige vorm van schuld.

 • no-profile-image

  Ben Boer

  Ik ben het helemaal met optimistische ondernemer eens. Hoe zit dat?

 • no-profile-image

  Ik ben ook het helemaal met optimistische ondernemer eens. Hoe zit dat?

 • no-profile-image

  Mariska

  @ Optimistische ondernemer: staatssecretaris Henk Bleker maakt hierbij verschil omdat komkommers niet opgeslagen kunnen worden. Ze moeten direct geconsumeerd worden, anders bederven ze. Vlees kan ingevroren worden. De varkenssector is bij de dioxinecrisis ondersteund door de tijdelijke opslag, luidt de uitleg van Bleker.

 • no-profile-image

  Nou beste Mariska, ik ben het niet echt eens met jouw argumentatie. Waarom? Welnu toen wij in de rundveehouderij plotseling buiten onze schuld te maken kregen met de financiele gevolgen van BSE, MKZ en blauwtong, werd dat door de nederlandse regering afgedaan als bedrijfsrisico. Zou jij, met goede argumenten onderbouwd, eens willen uitleggen waarom dit wel bedrijfsrisico was en die bacteriele besmetting van die groentesoorten niet? Dat een komkommer enz. direkt geconsumeerd moet worden vind ik niet zo'n sterk argument. Ik vind het meer gaan om de vraaguitval, die was destijd bij rundvlees even erg, met alle gevolgen van dien

 • no-profile-image

  De steunmaatregel voor tuinders is volkomen terecht.
  Er is helemaal geen besmetting waar tuinders schuld aan hebben. Er is alleen een beschuldiging afkomstig van ( Duitse) overheidsinstellingen die achteraf onterecht blijkt te zijn.
  Ik ben zelf melkveehouder en vind het vreemd dat melkveehouders hier kritiek op hebben. In 2009 kregen wij financiële steun van de EU omdat de prijzen te laag waren door overaanbod en terug vallende vraag. Daarnaast was er ook nog de interventie om de prijs te ondersteunen en dan hebben we nog de melkpremie ( tegenwoordig de toeslagrechten ). De kritiek van de melkveehouders hieronder roept bij mij schaamte op!

 • no-profile-image

  Je zou bijna je geloof terug hebben, Mozes is weer van de berg

 • no-profile-image

  Ben het met Mozes eens betreffende de sector melkvee. Echter er zijn nog andere sectoren in Nederland (bv eiersector) die tijdens calamiteiten in het buitenland (noem dioxine) of buiten hun schuld om niets of weinig steun kregen. Deze in mijn ogen ongelijkheid en willekeur van de overheid vind ik niet juist.

 • no-profile-image

  Zou het kunnen zijn, dat het resultaat van de kwaliteit van de lobbyisten van iedere sector bepaald of een gedupeerde groep steun krijgt? Ik weet het ook niet zeker hoor.

 • no-profile-image

  Wees toch blij dat er steun gegeven word,en zit er niet jaloers naar te wijzen.
  Onthoud 1 ding:deze tuinders werken altijd al tegen z.g.wereldmarkt prijzen.
  Jullie schreeuwen meteen moord en brand als de melkprijs aan de grillen van de wereldmarkt ruikt.
  Mozes en Ben snappen het wel.


  Je kan nu eenmaal niet zeggen:wij hebben niets gekregen dus een ander mag het ook niet hebben.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.