Home

Nieuws

Kamer wil robuust SDE-systeem

Den Haag - De PvdA en de VVD willen duidelijkheid voor ondernemers als het gaat om de stimuleringsregeling voor duurzame energie.

"We moeten nu eens komen met een beleid dat de komende jaren van kracht blijft en dit niet steeds veranderen door een centje bij of eraf te doen", zegt PvdA-kamerlid Diederik Samson. "Eigenlijk hoeven we dit debat helemaal niet te voeren. Of ondernemers investeren in duurzame energie hangt af van de kans dat deze regeling er volgend jaar nog is. Die kans acht ik klein." Samson pleit ervoor om het helemaal anders te doen en met een meerjarige regeling te komen die niet meer veranderd in de tussentijd. "Dit is bij het aanleggen van wegen via het infrafonds ook gelukt", zegt Samson.

De VVD en PVdA zijn het eens als het gaat om de robuustheid van een systeem. "De SDE+ regeling is een overgangsregeling naar een robuust systeem. Het is beter dan de bestaande SDE-regeling", zegt VVD-kamerlid René Leegte. Liever ziet Leegte dat de productie van duurzame energie gestimuleerd wordt door een leveranciersverplichting. "Dan moeten de energiemaatschappijen duurzame energie inkopen bij boeren, waardoor ze gegarandeerd kunnen leveren", zegt Leegte.

De kamer heeft moeite met het besluit dat kleinschalige initiatieven voor zonne-energie niet meer onder de SDE-regeling valt. "De initiatieven zoals Urgenda, waarbij particulieren collectief zonnepanelen kopen in China zegt iets over de creativiteit van de sector die er is zonder subsidie", zegt minister Maxime Verhagen van economische zaken.

In de nieuwe SDE+ regeling wordt geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende technieken van duurzame energieproductie. "Ik ga die schotten niet opnieuw invoeren. Door de concurrentie die tussen de technieken is ontstaan wordt de 1,4 miljard euro voor de regeling zo efficiënt mogelijk worden ingezet."

Verhagen geeft in het debat ook te overwegen duurzame energie uit het buitenland aan te kopen om aan de norm van 14 procent duurzame energie in 2020 te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.