Home

Nieuws 229 x bekeken

Kamer Brazilië vóór omstreden kapwet Amazonegebied

Brasilia – De Braziliaanse Kamer van Afgevaardigden heeft dinsdag met 410 stemmen voor en 63 tegen ingestemd met een wet die het kappen van meer regenwoud in het Amazonegebied mogelijk maakt.

Milieubeschermers zijn fel gekant tegen de wet, die nog door de Senaat moet worden goedgekeurd.

Volgens de huidige regelgeving zijn landeigenaren verplicht bij de ontginning van grond voor agrarisch gebruik 80 procent van het regenwoud intact te houden. De nieuwe wet voorziet, naar gelang de grootte van het bedrijf, in lagere percentages. Natuurbeschermers waarschuwen voor een milieuramp.

Ook voorziet de wet, die mede op aandringen van grootgrondbezitters is aangenomen, in amnestie voor mensen die de afgelopen decennia de regels aan hun laars lapten. Volgens de linkse oppositiepartij PSOL zijn er parlementariërs die zich hebben laten omkopen door de grootgrondbezitters. Volgens belangenorganisaties van agrariërs hebben circa 90 procent van de boeren in het verleden de regels geschonden.

President Dilma Roussef is tegen de versoepeling van de Código Florestal. Zij dreigt haar veto te gebruiken en de wet niet te tekenen als die wordt aangenomen door de Senaat.

Brazilië probeert de ontbossing tegen te gaan, onder meer in het belang van het klimaat. Maar uit recente cijfers blijkt dat de houtkap verder toeneemt.

Of registreer je om te kunnen reageren.