Home

Nieuws

John Deere ziet omzet en winst scherp stijgen

Moline – John Deere heeft in het laatste kwartaal 904 miljoen dollar (634,6 miljoen euro) winst geboekt.

De winst lag daarmee 65 procent hoger dan een jaar eerder. De machinebouwer uit Illinois zag de omzet 25 procent groeien tot 8,91 miljard dollar (6,25 miljard euro). Het bedrijf zag de verkopen van landbouwmachines vooral in de VS, Canada en Brazilië toenemen. De Europese afzet bevindt zich nog in een ”vroeg stadium van herstel”, aldus John Deere, maar de verkopen kunnen dit jaar toch wel 15 procent toenemen.

De belangrijkste drijvers achter de toenemende afzet zijn de gestegen voedselprijzen en in Noord-Amerika het overschakelen van boeren op machines die beter zijn voor het milieu. De boeren worden met fiscale maatregelen gestimuleerd machines te kopen die minder schade toebrengen aan het milieu. De Japanse aardbeving en tsunami hebben ook John Deere geraakt. Volgens het bedrijf is de omzet 210 miljoen euro en de winst 50 miljoen euro gedrukt doordat onderdelen pas met vertraging uit Japan werden aangeleverd.

De cijfers zijn beter dan analisten hadden verwacht. Dat was volgens financieel persbureau Bloomberg nu al voor de achtste keer in negen kwartalen het geval. John Deere heeft in Nederland een marktaandeel van circa 14 procent. De verkoop wordt gestuurd vanuit een kantoor in het Limburgse Horst, waar ook bepaalde landbouwmachines van John Deere worden gebouwd.

Of registreer je om te kunnen reageren.