Home

Nieuws 220 x bekeken

"Jakobskruiskruid niet uittrekken maar afmaaien"

Wageningen – Jakobskruiskruid is inmiddels een beruchte plant en kan op braakliggende of verstoorde gronden massaal opbloeien.

Helaas is deze pionier giftig voor vee – vooral paarden.

Tess van de Voorde van Wageningen Universiteit onderzocht de plaagplant en komt met duidelijke adviezen voor beheerders.

Tot nu toe vindt vaak bestrijding van jakobskruiskruid plaats door de planten helemaal te verwijderen. ”Zo houd je het probleem juist in stand,” stelt Van de Voorde. ”Hierdoor kan zich geen remmende bodemmoeheid tegen de plant opbouwen, en blijft de grond geschikt voor jakobskruiskruid. Laat in plaats daarvan de planten staan. Dan wordt de grond vanzelf ongeschikt.”

Het advies is dus om te wachten. Bij een stevige uitbraak kan die bodemmoeheid zich al binnen één groeiseizoen ontwikkelen, dus er hoeft niet erg lang gewacht te worden op resultaat.

”Het is wel verstandig om de jakobskruiskruidplanten af te maaien, waardoor ze geen zaden kunnen vormen” zegt van de Voorde. Zonder zaden kunnen ze zich niet verspreiden naar omliggende gebieden. Ook is het goed om te zorgen voor een dichte vegetatie, waar de zaden van jakobskruiskruid niet goed kiemen.

In juni organiseert Van de Voorde een speciale adviesbijeenkomst voor groen- en natuurbeheerders.

Of registreer je om te kunnen reageren.