Home

Nieuws 252 x bekeken

Irritatie over traag besluit tegen verzilting

Reewijk - Bij telers en LTO Nederland bestaat irritatie over de trage besluitvorming bij het inlaten van zoet water in het kassengebied ten noorden van Den Haag.

In het dagblad Trouw zegt LTO vakgroepvoorzitter Peter Bontekoe (Bomen en vaste planten) dat waterschappen elkaar soms zelfs beconcurreren bij de besluitvorming.
Plantenteler Marcel van Leeuwen uit Reewijk meent dat de telers de dupe worden van de trage besluitvorming. Sinds woensdag wordt zoet water in de richting van het hooghermraadschap Rijnland gepompt, maar de effecten daarvan zijn pas vandaag merkbaar. Bij de besluitvorming waren vier waterschappen betrokken, die maatregelen moeten nemen om zoet water in de richting van Rijnland te pompen.
Dijkgraaf Gerard Doornbos van het hoogheemraadschap Rijnland zegt dat een besluit om zoet water in te laten niet over een nacht ijs kan worden genomen, omdat er veel belangen mee gemoeid zijn. Sommige vaarwegen worden onbegaanbaar door de veranderde stroming, aldus Doornbos in Trouw.
Zoet water wordt ingelaten onder meer door het gemaal De Aanvoerder in Utrecht in te zetten. De capaciteit van het gemaal is ruim voldoende, maar de kanalen en vaarten kunnen niet meer aan dan zeven kubieke meter per seconde.

Of registreer je om te kunnen reageren.